dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Region renser sig selv i sag om 'studehandel' af forurenet grund

Administrationen i Region Nordjylland mener selv, at det var i orden at indgå en forhåndsaftale om salg af sygehusgrunden ved Terndrup forud for udbuddet, da der var tale om salg af jord og fast ejendom

NORDJYLLAND: Det var ifølge administrationen i Region Nordjylland lovligt, at der blev indgået en forhåndsaftale om salg af den tidligere sygehusgrund i Terndrup, før grunden blev sendt i udbud. Det skriver TV2 Nord.

Forhåndsaftaler indgået forud for et offentligt udbud er normalt ikke lovlige, men ifølge regionens egen administration var det lovligt i dette tilfælde, fordi der var tale om salg af jord og fast ejendom, forklarer regionsrådspolitiker Lene Linnemann (SF):

- Jeg har spurgt om handlen er foregået korrekt, og om det er lovligt den måde man har aftalt sagen på med IF (køberen af grunden, red.) og svaret fra administrationen var, at man må godt lave sådan en forhåndsaftale, når det handler om jord og fast ejendom, siger Lene Linnemann.

Regionens frikendelse af sig selv står dog i modstrid til en tidligere vurdering fra professor i udbudsret ved Aarhus Universitet, Michael Steinicke.

- Sådanne studehandler er i strid med reglerne, da regionen har haft en økonomisk interesse i at få så lavt et bud som muligt, vurderede professoren i september.

Fortrolig forlig forargede  
I forsommeren 2016 blev grunden sendt i udbud af Region Nordjylland. Alene det at grunden blev sat til salg vakte forargelse i lokalmiljøet, da grunden er kraftigt forurenet efter sygehusets virke. Derudover fremgik det ikke af salgsopstillingen, hvor meget det ville koste en eventuel køber at færdigoprense grunden.

I midten af september 2016 fik TV2 Nord så indsigt i en mailkorrespondance, hvoraf det fremgik, at der allerede i juni var indgået et fortroligt forlig mellem regionen og Nedbrydningsfirmaet IF, der allerede havde været i gang med at oprense grunden. Et oprensningsarbejde, der blev stoppet før grunden var færdigoprenset, fordi området viste sig at være mere forurenet end forventet og udgiften til oprensningsarbejdet var løbet 2,1 mio. kr. over budget.

Det fortrolige forlig mellem regionen og nedbrydningsfirmaet var stykket sammen på en måde, så regionen stort set slap af med sin gæld for oprensningsarbejdet, mens nedbrydningsfirmaet ville overtage ejerskabet af sygehusgrunden for nogle hundrede tusinde kroner.

Da der ikke var andre end Nedbrydningsfirmaet IF, der bød på grunden, blev forliget og handlen godkendt tre dage efter udbudsperioden udløb. En række politikere stillede efterfølgende spørgsmålstegn til forløbet og hvorvidt det forudindgående forlig var lovligt. Det mener regionen nu altså selv, eftersom der var tale om salg af jord og fast ejendom. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.